Nakkefoldsscanning

Nakkefoldsscanning, 1. trimesterscanning - uanset hvad man kalder den, så er denne første scanning i offentlig regi for mange par graviditetens første milepæl. Nakkefoldsscanningen kan laves når du er gravid i uge 11+0 til 13+6 og her tjekker man, om barnet (eller børnene) ligger rigtigt placeret i din livmoder, fastsætter terminsdatoen, og måler på tykkelsen af nakkefolden.

Nakkefolden er en væskeansamling under huden i barnets nakkeregion, så betegnelsen “fold” er egentlig lidt misvisende. Væskeansamlingen bliver større mellem uge 11 og 14, og er en normal del af barnets udvikling. Efter uge 14 bliver den mindre, og nakkefoldsscanningen kan derfor ikke laves herefter.

Statistisk set er der en sammenhæng mellem nakkefoldens størrelse og risikoen for en kromosomafvigelse. Det er derfor muligt at tilbyde en beregning heraf. Dette er et tilbud som man kan vælge til eller fra. Vælger du at sige ja tak, beregnes risikoen for tre kromosomafvigelser: Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) og Pataus syndrom (trisomi 13).

Dette gøres ved hjælp af en stor statistiks database, hvor den gravides alder, nakkefoldens størrelse og blodprøvesvar kombineres. Blodprøverne (Double-testen) søger din egen læge for, at du har fået taget inden scanningen. Her måles niveauet af HCG og PAPP-A i dit blod. Disse er begge naturlige graviditetshormoner, der, ligesom nakkefoldens størrelse, kan være påvirkede, hvis barnet har en kromosomafvigelse. Du bliver måske nysgerrige eller bekymret, når blodprøvesvarerne tikker ind i Sundhedsplatformen. Her er det godt at vide, at man ikke kan vurdere om blodprøverne er påvirkede før de bliver omregnet under selve nakkefoldsscanningen. Det giver derfor sjældent mening at prøve at tolke på blodprøvesvarerne før du kommer til scanningen.

Nakkefolden er en væskeansamling under huden i barnets nakkeregion, så betegnelsen “fold” er egentlig lidt misvisende.

Med denne kombinerede beregning (nakkefold, alder, doubletest) kan man altså finde de graviditeter, hvor det kan give mening at undersøge barnet nærmere, hvis forældrene ønsker det. Man bliver tilbudt videre undersøgelser, hvis man får en sandsynlighed for Downs syndrom, der er højere end 1:300 eller en sandsynlighed for Edwards- og Pataus syndrom, der er højere end 1:150. Grænserne har man valgt at sætte efter sandsynligheden hos en 35-årig gravid, hvis man kun tager udgangspunkt i alder.

Langt de fleste af dem, der tilbydes ekstra undersøgelser, vil altså være raske uden kromosomafvigelser. Når dette er sagt, må man huske at statistik er en svær størrelse, og tolkningen af sandsynlighedsberegningen i høj grad afhænger af hvilke briller man ser igennem.

Bliver du tilbudt yderligere undersøgelser, er det derfor godt med betænkningstid. Sørg for at forstå tallene, mærk efter og gør, hvad der føles trygt for dig og din partner.

Hos Jordemodertid tilbyder vi også nakkefoldsscanning udførst af jordemødre, der også er uddannede sonografer. Vi du vide mere er du velkommen til at kontakte os eller booke en tid.

Langt de fleste af dem, der tilbydes ekstra undersøgelser, vil altså være raske uden kromosomafvigelser.

Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Læs vore Betingelser og persondata

Acceptér

Book tid Til top